Apinoiden elinikä: Kuinka kauan apinat elävät? - 2023 10 Metsästys (2023)

Jatka lukemista nähdäksesi tämän hämmästyttävän videon

Apinat ovat kädellisiä, aivan kuten apinat, gorillat, simpanssit ja ihmiset! Elävätkö apinat yhtä kauan kuin ihmiset? Ovatko apinat sama asia kuin apinat ja gorillat? Koska kädellisillä on vähän petoeläimiä, elävätkö ne kuollakseen vanhuuteen suurimman osan ajasta? Otetaan selvää apinoiden eliniästä.

apinoita ja apinoita

Sisällysluettelo

Apinoiden elinikä: Kuinka kauan apinat elävät? - 2023 10 Metsästys (1)

Ovatko apinat sama asia kuin apinat? Ei! He ovat molemmat kädellisiä, mutta apinoiden ja apinoiden välillä on selvä ero. Apinoihin kuuluvat gorillat, simpanssit, orangut, gibbonit, bonobot ja ihmiset! Apinoihin kuuluvat paviaanit, japanilaiset makakit, hämähäkkiapinat ja kapusiinit. Kuinka voit erottaa ne toisistaan? Tärkeintä on muistaa, että apinoilla on häntä, apinoilla ei. Apinat ovat pieniä, kapea rintakehä ja liikkuvat raajat. Apinat ovat suurempia, leveärintaisia ​​ja voivat kävellä pystyssä, vaikka ne liikkuvat myös nelijalkain. Apinalajeja on vain muutama, mutta apinalajeja on satoja.

Kuinka kauan apinat elävät: vanha maailma vs. uusi maailma

Apinat on jaettu kahteen alaluokkaan; Vanha maailma ja uusi maailma. Vanhan maailman apinoita tavataan Afrikassa ja Aasiassa, kun taas uuden maailman apinoita löytyy Keski- ja Etelä-Amerikasta. Sijainnin lisäksi nämä kaksi apinalajia elävät myös eri elinympäristöissä. Vanhan maailman apinat asuivat enimmäkseen maassa, kun taas uuden maailman apinat enimmäkseen puissa. Uuden maailman apinoilla on tarttuva häntä, mikä tarkoittaa, että he voivat tarttua ja pitää sen avulla tavaroita. Ne voivat roikkua ylösalaisin hännästään, jos haluavat! Tämä tekee puusta erittäin sopivan. Jos katsot apinaa etkä ole varma, millainen apina se on, katso sen nenää. Vanhan maailman apinoilla on sieraimet alaspäin (kuten ihmisillä), kun taas uuden maailman apinoilla on leveämpi nenä ja sieraimet ulospäin. Apinalajeja on yli 260, ja niiden elämäntavat ja elinajat vaihtelevat, mutta katsotaanpa tarkemmin muutamia, jotka saatat olla tuttuja.

Lue lisää Maailman 10 parasta karvaista perhosta

Vanhan maailman apinan elinikä

Apinoiden elinikä: Kuinka kauan apinat elävät? - 2023 10 Metsästys (2)

Apinat voivat elää luonnossa jopa 40 vuotta, ja paviaanit ovat pisimpään elävät apinalajit. Eri lajien apinat elävät kuitenkin missä tahansa 10-40 vuotta.

  • Paviaaneja: Elinikä 35-40 vuotta

Paviaanit ovat suurin apinalaji ja pisimpään elänyt apinalaji. Paviaaneja on viisi eri lajia, joista suurin osa elää savannilla. Ne ovat sosiaalisia eläimiä, jotka elävät jopa useiden sadan eläimen perheryhmissä. Paviaanit viettävät joskus aikaa yhdessä isossa ryhmässä, toisinaan ne hajaantuvat ja viettävät aikaa pienemmissä ryhmissä. He voivat olla hyvin äänekkäitä ja työskennellä yhdessä torjuakseen saalistajia.

  • Japanilainen makakki: Elinikä 22-27 vuotta

Japanilainen makakki on pörröinen, vaaleanpunainen kasvot apina, joka asuu Japanissa ja tunnetaan yleisesti lumiapinana. Ne kerääntyvät kuumien lähteiden ympärille lumisilla vuorilla, ja olet todennäköisesti nähnyt kuvia näistä apinoista, joiden turkki on lumen peitossa. Ne voivat elää 22-27 vuotta.

  • Sumu Talapoins: 28 vuotta vankeudessa, luonnossa tuntematon

Nämä apinat ovat pienimmät vanhan maailman apinoista, ja ne ovat vain jalan korkeita. Urokset voivat kasvaa jopa 13 tuumaa ja painaa noin 3 kiloa. Niitä kutsutaan joskus suoapinoiksi, koska ne elävät vedessä (jokien, purojen tai suiden lähellä). Vaikka ei tiedetä, kuinka kauan ne elivät luonnossa, on kohtuullista arvioida, että pikkuapinan saalistamiseen oli saatavilla enemmän petoeläimiä, erityisesti krokotiileja ja alligaattoreita ja muita eläimiä, jotka kävivät usein suolla. Heidän on kerrottu eläneen vankeudessa 28 vuotta.

Lue lisää Wombat

Elinikä uuden maailman apinasta

Apinoiden elinikä: Kuinka kauan apinat elävät? - 2023 10 Metsästys (3)
  • Hämähäkkiapina: Elinikä 25 vuotta

Hämähäkkiapinat ovat mustia apinoita, joilla on pitkät kädet ja jalat. Ne ovat erittäin ketteriä ja voivat hypätä oksalta toiselle helposti. Apinat ovat erittäin suosittuja apinoita eläintarhoissa ja pärjäävät hyvin eläintarhaympäristössä, ne voivat elää jopa 40-vuotiaiksi. Luonnossa niiden elinikä on lähes 25 vuotta, riippuen ravinnon puutteesta ja saalistuksesta. Puissa asuminen tekee niistä helpon saaliin haukoille ja muille suurille petolintuille.

  • Kapusiini apina: 15-25 vuotta luonnossa, 35-40 vuotta lemmikkieläimissä

Näitä pieniä apinoita löytyy sellaisista maista kuin Costa Rica, Honduras, Ecuador ja Kolumbia. Ne elävät puissa trooppisissa metsissä ja tarttuvat oksiin pitkällä hännällään. Välttääkseen saalistajat, kuten puupythonit tai jaguaarit, ne antavat signaalin toisilleen ja neuvovat toisiaan kiipeämään korkeammille oksille. Koska ne painavat vain 5-8 kiloa, ne voivat ryömiä pois suurten saalisttajien joukosta. Niiden keskimääräinen elinikä luonnossa on 15-25 vuotta. Näistä apinoista on tullut eksoottinen lemmikki, koska eläimet ovat suosittuja TV-ohjelmissa ja elokuvissa, kutenYstävätjaPirates of the Caribbean, mutta ne ovat sosiaalisia eläimiä, jotka elävät 18-20 apinan perheryhmissä. Tätä on vaikea toistaa, kun pidät niitä lemmikkeinä, joten ne näyttävät tylsiltä ja voivat muuttua aggressiivisiksi muutaman vuoden kuluttua. Vankeudessa ne voivat elää jopa 45-50-vuotiaiksi, mutta lemmikkeinä ne elävät tyypillisesti 35-40-vuotiaiksi.

  • Marmoset: Elinikä 10-15 vuotta

Puuvillapintaiset tamariinit, kultaiset leijonatamariinit ja keisaritamariinit ovat kolme marmosettia, jotka saatat tuntea. Heillä kaikilla on erilainen hiustyyli! Puuvillaiset topit näyttävät peikkonukkeilta, joita ravistelet ja joiden hiukset nousevat pystyssä. Kultaleijonatamariinit näyttävät siltä, ​​että niillä on oranssi leijonan harja kasvojen ympärillä, mutta koska ne ovat suunnilleen samankokoisia kuin orava, ne ovat paljon vähemmän raivokkaita. Keisaritamariinit ovat tummanruskeita, ja niissä on erittäin selkeä valkoinen parta, josta ne saivat nimensä, koska se näyttää Saksan keisari Wilhelm II:n paralta. Marmosetit elävät 10-15 vuotta.

Lue lisää Näkevätkö eläimet henkiä? Totuus eläinten havainnosta

Kultainen leijona tamariini on ollut sukupuuton partaalla monta vuotta, mutta se on päivitetty uhanalaisena. IUCN:n mukaan "Tällä hetkellä vakavimpia uhkia tälle lajille ovat entisten metsien ja laidunalueiden kaupungistuminen sekä tieverkoston laajeneminen." Suojeluponnistelut ovat auttaneet pelastamaan kultaisen leijonatamarinin, mutta dokumentoitu Luonnossa on edelleen vain 3 600 kultaleijonatamariinia, joten työtä on vielä tehtävänä.

Apina ja ihmisen elinikä

Apinoiden elinikä: Kuinka kauan apinat elävät? - 2023 10 Metsästys (4)

Apinoiden elinikä vaihtelee lajeittain, kultaisten leijona-tamariinien 10 vuodesta kapusiiniapinoiden 50 vuoteen vankeudessa. Entä ihmiset? Elinikämme vaihtelee myös suuresti sukupuolen, elämäntapojen ja geneettisen taipumuksen mukaan. Vuonna 2020 CDC:n mukaan elinajanodote syntymähetkellä on uroksilla 75,1 vuotta ja naarailla 80,5 vuotta, mikä on pidempi kuin apinoilla ja apinoilla (esimerkiksi simpanssien elinajanodote on 60 vuotta). Ihmiset voivat olla pisimpään elävät kädelliset, mutta meillä on myös velvollisuus varmistaa, että myös muilla kädellisillämme on mahdollisuus elää täyttävää elämäänsä!

Seuraava:

  • Näin alligaattorin puremassa sähköankeriasta 860 voltilla
  • Amerikan 15 syvintä järveä
  • Katso harvinaisia ​​kojootteja ja bobcatteja nyt

Lisää AZ Animalsilta

esillä oleva kuva

Apinoiden elinikä: Kuinka kauan apinat elävät? - 2023 10 Metsästys (5)

Apinoiden elinikä: Kuinka kauan apinat elävät? - 2023 10 Metsästys (6)

kirjailijasta

Olen villieläinten suojelua käsittelevä kirjailija ja toimittaja, joka lisää tietoisuutta suojelusta opettamalla muille planeettamme jakamistamme upeista eläimistä. Valmistuin Minnesota Morrisin yliopistosta perusopetuksen tutkinnolla, ja olen entinen opettaja. Kun en kirjoita, nautin lasten jalkapallopeleistä käymisestä, elokuvien katselusta, tee-se-itse-projektien parissa työskentelemisestä ja Tangon, jättiläislabradorin kanssa juoksemisesta.

Kiitos lukemisesta! Onko sinulla palautetta meille? Ota yhteyttä 10hunting.com-toimitukseen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated: 20/10/2023

Views: 6461

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.