Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (2023)

Apinat ovat kiehtovia olentoja, jotka ovat kiinnittäneet huomiomme vuosisatojen ajan. Kuten kaikkien eläinten kohdalla, on tärkeää ymmärtää, kuinka kauan ne elävät ja mitkä tekijät voivat vaikuttaa niiden elinikään.

Nämä tiedot voivat olla hyödyllisiä tutkijoille, jotka tutkivat apinapopulaatioita, ja henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita niiden hoidosta.

On olemassa useita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa apinoiden elinikään, kuten lajit, ruokavalio ja elinympäristö.

Esimerkiksi eri apinalajeilla on erilainen elinikä, ja jotkut elävät pidempään kuin toiset. Lisäksi apinan ruokavalio voi vaikuttaa sen yleiseen terveyteen ja elinikään, samoin kuin sen elinympäristöön ja elinoloihin.

Ikääntyvätkö apinat eri tavalla kuin ihmiset?

Kyllä, apinat ikääntyvät eri tavalla kuin ihmiset, vaikka ne kokevatkin monia samoja ikään liittyviä muutoksia kehossaan ja aivoissaan. Apinoilla on myös erilainen elinikä ja ne saavuttavat kypsyyden eri iässä kuin ihmiset.

Apinoilla on yleensä lyhyempi elinikä kuin ihmisillä, ja ne ikääntyvät yleensä nopeammin. Esimerkiksi 10-vuotiasta apinaa voidaan pitää iältään 50- tai 60-vuotiaan ihmisen kanssa.

Hauska seikka:Joillakin apinoilla on vastakkaiset peukalot, joiden avulla ne voivat tarttua ja käsitellä esineitä aivan kuten ihmiset.

Apinan elinkaari

Apinat käyvät läpi useita eri vaiheita elinkaarensa aikana syntymästä vanhuuteen. Tässä ovat kunkin vaiheen tyypilliset vaiheet ja merkittävät käytökset tai virstanpylväät:

Lapsenkengissä

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (1)

Apinan elämän ensimmäiset kuukaudet kuluvat emonsa vatsassa kiinni pitäen ja imettäen. Apinavauva on täysin riippuvainen äidistään ruoan, lämmön ja suojan suhteen. Tässä vaiheessa äiti voi osoittaa suojaavaa käyttäytymistä, kuten kantaa vauvaa lähellä vartaloaan ja hoitaa sitä usein.

Nuorten

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (2)

Kun apina kasvaa, se itsenäistyy ja alkaa tutkia ympäristöään. Nuoret apinat voivat alkaa leikkiä sisarustensa ja muiden nuorten apinoiden kanssa ja oppia tärkeitä sosiaalisia taitoja, jotka auttavat heitä myöhemmin elämässä.

He voivat myös alkaa maistella kiinteää ruokaa, vaikka he jatkavat imetystä useita kuukausia tai jopa vuosia.

Nuoruus

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (3)

Teini-iässä apinoista tulee seksuaalisesti kypsiä ja ne voivat alkaa paritella. Urosapinat voivat kilpailla keskenään pääsystä naaraisiin, kun taas naaraat voivat valita pareja vahvuuden ja sosiaalisen aseman kaltaisten tekijöiden perusteella.

Nuoret voivat myös alkaa muodostaa omia sosiaalisia ryhmiään, erillään syntymäryhmästään.

Aikuisuus

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (4)

Aikuiset apinat ovat täysikasvuisia ja ovat saaneet perustaa omat sosiaaliset verkostonsa ja parittelukumppaninsa.

He pystyvät yleensä selviytymään itsestään, vaikka he saattavat edelleen luottaa ryhmänsä suojeluun ja sosiaaliseen tukeen.

Vanhuus

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (5)

Ikääntyessään apinat voivat alkaa hidastua ja niissä voi ilmetä ikääntymisen merkkejä, kuten harmaita hiuksia ja heikentynyttä liikkuvuutta.

He voivat myös tulla vähemmän sosiaalisesti aktiivisiksi ja vetäytyneemmiksi. Joillakin apinalajeilla, kuten makakeilla, voi esiintyä samanlaisia ​​ikään liittyviä sairauksia kuin ihmisillä, kuten Alzheimerin tauti ja niveltulehdus.

On syytä huomata, että eri apinalajeilla voi olla erilainen elinikä ja kehitysmalli.

Esimerkiksi suurempien lajien, kuten mandrillien ja ulvojien, sukukypsyyden saavuttaminen voi kestää kauemmin kuin pienemmät lajit, kuten marmosetit ja tamariinit.

Jotkut apinalajit voivat osoittaa ainutlaatuista käyttäytymistä tai sosiaalisia rakenteita elinkaarensa eri vaiheissa.

Prosimians: Lyhyinikäiset "apinat"

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (6)

Prosimians ovat kädellisiä, jotka luokitellaan Prosimii-alalahkoon. Tämä alalaji sisältää useita erilaisia ​​kädellisten ryhmiä, mukaan lukien limurit, loriset, pensasvauvat ja aye-ayes.

Kädellisiä tavataan tyypillisesti Afrikassa, Madagaskarissa ja Kaakkois-Aasiassa, ja ne eroavat muista kädellisistä pienemmän ruumiinkoon ja primitiivisempien ominaisuuksiensa ansiosta.

Yleensä kädellisillä on lyhyempi elinikä kuin muilla kädellisillä, ja monet lajit elävät luonnossa vain 10–20-vuotiaiksi.

Tämän uskotaan liittyvän niiden pienempään kokoon sekä siihen, että ne ovat usein suuremmien saalistajien saalistamassa.

Monet prosimianit ovat riippuvaisia ​​tietyistä elinympäristöistä, joita uhkaa elinympäristön häviäminen ja muu ihmisen toiminta, mikä voi myös osaltaan lyhentää heidän elinikää.

Apinan elinikä lajeittain

Apinat ovat monimuotoinen kädellisten ryhmä, ja niiden elinikä voi vaihdella huomattavasti lajista riippuen. Tässä on esimerkkejä apinalajeista ja niiden keskimääräisestä eliniästä:

Kapusiini apina

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (7)

Kapusiiniapinat tunnetaan korkeasta älykkyydestään ja kyvystään käyttää työkaluja. Nämä apinat elävät luonnossa tyypillisesti noin 15-25 vuotta, ja jotkut yksilöt elävät jopa 35 vuotta vankeudessa. Heidän ruokavalionsa koostuu pääasiassa hedelmistä, hyönteisistä ja pienistä selkärankaisista.

Mölyapinat

Apinoiden keskimääräinen elinikä luonnossa on 15-20 vuotta, ja jotkut yksilöt elävät jopa 25 vuotta. Naiset elävät yleensä hieman pidempään kuin miehet, mikä johtuu mahdollisesti alhaisemmasta stressitasosta ja korkeammasta sosiaalisesta asemastaan.

Niiden elinikään voivat kuitenkin vaikuttaa suuresti tekijät, kuten elinympäristön häviäminen, metsästys ja sairaudet. Vankeudessa apinoiden tiedetään elävän jopa 30 vuotta asianmukaisella hoidolla ja ravitsemuksella.

Mandrilli

Mandrillien keskimääräinen elinikä luonnossa on noin 20 vuotta, ja jotkut yksilöt elävät jopa 30 vuotta. Mandrillit voivat kuitenkin elää vankeudessa jopa 40 vuotta eläinlääkärin hoidon ja valvotun ympäristön ansiosta.

On syytä huomata, että miespuolisten mandrillien elinikä on yleensä lyhyempi kuin naisten, koska he ovat alttiimpia vammoihin ja konflikteihin sosiaalisten ryhmiensä sisällä.

Orava apina

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (8)

Oravaapinat ovat pieniä kädellisiä, joita tavataan Keski- ja Etelä-Amerikassa. Niiden keskimääräinen elinikä on luonnossa 15–20 vuotta, mutta vankeudessa ne voivat elää jopa 25 vuotta.

He ovat tunnettuja korkeasta energiasta ja akrobaattisista kyvyistään, jotka usein hyppäävät ja heiluvat puiden läpi etsiessään ruokaa. Pienestä koostaan ​​huolimatta ne ovat erittäin sosiaalisia eläimiä, jotka elävät suurissa, jopa 500 yksilön ryhmissä.

Hämähäkkiapina

Hämähäkkiapinoiden keskimääräinen elinikä luonnossa on 20-25 vuotta. Joidenkin yksilöiden tiedetään kuitenkin elävän vankeudessa jopa 30 vuotta. Kuten muidenkin kädellisten, niiden elinikään voivat vaikuttaa monet tekijät, kuten genetiikka, ruokavalio ja elinympäristö.

Hämähäkkiapinoiden ruokavalion, joka koostuu pääasiassa hedelmistä ja pähkinöistä, uskotaan pidentävän niiden suhteellisen pitkää elinikää verrattuna muihin apinalajeihin. Elinympäristöjen häviäminen ja metsästys ovat kuitenkin uhanneet hämähäkkiapinapopulaatioiden selviytymistä, mikä puolestaan ​​voi vaikuttaa niiden elinikään luonnossa.

Tamarind

Tamariinien, jotka ovat pienempiä uuden maailman apinoita, keskimääräinen elinikä luonnossa on 12–16 vuotta. Vankeudessa elävät tamariinit elävät kuitenkin yleensä pidempään, ja jotkut yksilöt elävät jopa 20 vuotta.

Kuten muidenkin kädellisten, tamariinien elinikään voivat vaikuttaa erilaiset tekijät, kuten ruokavalio, sairaudet, saalistus ja ihmisen toimet, kuten metsien hävittäminen ja metsästys.

Luonnossa tamariinien tiedetään olevan alttiita sairauksille, kuten keltakuumeelle ja malarialle, jotka voivat lyhentää merkittävästi niiden elinikää. Vankeudessa toteutetut jalostusohjelmat ja suojelutoimet ovat kuitenkin auttaneet pidentämään tamariinien elinikää vankeudessa.

Pitkä

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (9)

Langurien tiedetään elävän luonnossa keskimäärin noin 20 vuotta, vaikka ne voivat elää jopa 30 vuotta vankeudessa. Nämä kädelliset ovat kotoisin Aasiasta ja tunnetaan erottuvasta mustavalkoisesta väristään.

Langurit ovat kasvinsyöjiä ja syövät pääasiassa lehtiä, hedelmiä ja kukkia. Kuten muidenkin apinoiden, niiden elinikään voivat vaikuttaa esimerkiksi elinympäristön menetys, metsästys ja sairaudet.

Paviaani

Paviaanit ovat yksi pisimpään elävistä apinalajeista, joiden keskimääräinen elinikä luonnossa on 20–30 vuotta. Vankeudessa tarjotulla suojelulla ja hoidolla ne voivat kuitenkin elää jopa 45 vuotta. Tämä pitkäikäisyys tekee niistä arvokkaan mallin ikääntymisen ja siihen liittyvien sairauksien tutkimiseen.

värvätty apina

Vervet-apinoiden keskimääräinen elinikä luonnossa on tyypillisesti 10–12 vuotta, mutta tämä voi vaihdella ympäristön ja muiden tekijöiden mukaan. Vankeudessa ne voivat elää jopa 24 vuotta tai enemmän asianmukaisella hoidolla ja huomiolla.

Näitä pieniä ja keskikokoisia apinoita tavataan kaikkialla Afrikassa, ja ne tunnetaan erottuvasta harmaastaan ​​ja mustastaan ​​turkistaan ​​sekä voimakkaasta äänestysäänestään. He ovat kaikkiruokaisia ​​ja syövät hedelmiä, lehtiä, hyönteisiä ja pieniä eläimiä.

Apinoiden elinikään vaikuttavat tekijät

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (10)

Apinoiden elinikään voivat vaikuttaa monet tekijät, kuten ruokavalio, elinympäristö ja sosiaalinen käyttäytyminen. Nämä tekijät voivat olla vuorovaikutuksessa monimutkaisilla tavoilla määrittäessään apinapopulaation yleisen terveyden ja pitkäikäisyyden.

Ruokavalio ja ravitsemus

Ruokavalion tyypillä ja ravitsemuksella on ratkaiseva rooli apinoiden eliniässä. Ruokaresurssien saatavuus apinoiden luonnollisessa elinympäristössä vaikuttaa niiden ruokavalioon ja ravitsemukseen, mikä vaikuttaa viime kädessä heidän elinikään.

Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että hedelmiä, pähkinöitä ja lehtiä sisältävä ruokavalio voi auttaa pidentämään apinoiden elinikää. Paviaanilla tehty tutkimus osoitti, että paviaanilla, joilla oli mahdollisuus saada terveellisempää ruokavaliota, oli pidempi elinikä kuin paviaanilla, joilla oli mahdollisuus syödä vähemmän terveellisesti.

Toisaalta ruokavalio, josta puuttuu välttämättömiä ravintoaineita, voi johtaa terveysongelmiin ja lyhentää apinoiden elinikää. Esimerkiksi ruokavalio, jossa on vähän C-vitamiinia, voi aiheuttaa keripukkia, sairauden, joka vaikuttaa immuunijärjestelmään ja voi johtaa kuolemaan.

Tutkijat tutkivat apinoiden ruokavalion ja eliniän välistä suhdetta tarkkailemalla niiden ruokailutottumuksia ja analysoimalla niiden ruokavalion koostumusta. He tekevät myös kokeita, joissa apinoille annetaan erilaisia ​​​​ruokavalioita nähdäkseen, kuinka se vaikuttaa heidän terveyteensä ja elinikään.

Elinympäristö ja ympäristö

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (11)

Elinympäristöllä ja ympäristöllä, jossa apina elää, voi olla merkittävä rooli sen eliniässä. Apinoilla, jotka elävät alueilla, joilla on runsaasti ruokaa, vettä ja suojaa, voi olla pidempi elinikä kuin niillä, jotka elävät haastavammissa ympäristöissä.

Esimerkiksi American Journal of Primatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että naaraspaviaanilla, jotka elävät ympäristöissä, joissa on enemmän ravintoa, oli pidempi elinikä kuin ympäristöissä, joissa on vähemmän resursseja.

Muut ympäristötekijät, kuten lämpötila ja ilmasto, voivat myös vaikuttaa apinoiden elinikään. Esimerkiksi joidenkin kylmemmässä ilmastossa elävien apinalajien eliniän on tiedetty olevan lyhyempi kuin lämpimillä alueilla.

Tutkijat tutkivat apinoiden elinympäristön ja eliniän välistä suhdetta kenttähavaintojen ja kokeiden avulla. He voivat seurata apinoita ajan mittaan ja seurata niiden terveyttä ja käyttäytymistä eri ympäristöissä.

Ne voivat myös manipuloida tiettyjä ympäristötekijöitä, kuten ruoan saatavuutta, nähdäkseen, kuinka se vaikuttaa apinoiden elinikään.

Joitakin esimerkkejä ympäristötekijöistä, jotka on yhdistetty apinoiden pidempään tai lyhyempään elinikään, ovat:

  • Ruoan saatavuus
  • Veden saatavuus
  • Suojan saatavuus
  • Lämpötila ja ilmasto
  • Saalistuspaine
  • Ihmisen häiriö

Sosiaalinen käyttäytyminen ja stressi

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (12)

Sosiaalinen käyttäytyminen ja stressi voivat myös olla merkittävässä roolissa määritettäessä, kuinka kauan apina elää. Apinat ovat sosiaalisia eläimiä, jotka elävät monimutkaisissa yhteiskunnissa, ja niiden sosiaalisella vuorovaikutuksella voi olla sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia heidän terveyteensä ja hyvinvointiinsa.

Stressaavat sosiaaliset tilanteet, kuten aggressio tai kilpailu resursseista, voivat johtaa krooniseen stressiin liittyvän hormonin kortisolipitoisuuden nousuun.

Ajan myötä krooninen stressi voi heikentää immuunijärjestelmää ja lisätä sairauksien ja sairauksien riskiä, ​​mikä lopulta lyhentää apinan elinikää.

Toisaalta positiivisilla sosiaalisilla vuorovaikutuksilla, kuten hoito ja sosiaalinen sitoutuminen, voi olla suojaava vaikutus apinoiden terveyteen ja pidentää elinikää.

Esimerkiksi vankeudessa pidetyillä reesusmakakeilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että apinoilla, joilla oli vahvemmat sosiaaliset siteet ryhmätovereihinsa, oli alhaisempi kortisolitaso ja ne elivät pidempään kuin apinoilla, joilla oli heikommat sosiaaliset siteet.

Muita sosiaalisia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa apinoiden elinikään, ovat dominanssihierarkia, parittelustrategiat ja ryhmän koko. Joissakin apinalajeissa hallitsevilla yksilöillä on parempi pääsy luonnonvaroihin, ja niiden elinikä voi olla pidempi.

Samoin tietyt parittelustrategiat, kuten yksiavioisuus tai polygynia, voivat liittyä pidempään tai lyhyempään elinikään lajista riippuen. Ryhmäkoko voi myös olla tärkeä tekijä, koska suuremmilla ryhmillä voi olla enemmän kilpailua resursseista ja suurempi stressi.

Satunnainen fanifakta:Apinoita on havaittu käyttämällä työkaluja luonnossa, kuten käyttämällä kiviä pähkinöiden murtamiseen tai käyttämällä tikkuja hyönteisten poistamiseen puunkuoresta.

Ovatko apinat ja apinat sama asia?

Ei, apinat ja apinat eivät ole sama asia. Vaikka he molemmat kuuluvat kädellisperheeseen, niiden välillä on joitain keskeisiä eroja. Apinoilla on yleensä häntä, kun taas apinoilla ei. Apinoilla on myös kehon kokoon nähden suuremmat aivot, ja ne kykenevät monimutkaisempiin kognitiivisiin kykyihin kuin apinoilla.

Lisäksi apinat ovat yleensä kooltaan suurempia ja niillä on pystysuorampi asento. Joitakin esimerkkejä apinoista ovat simpanssit, gorillat ja orangutanit, kun taas joitain esimerkkejä apinoista ovat makakit, marmosetit ja kapusiinit.

Mikä on apinan elinikä vankeudessa?

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (13)

Apinoiden elinikä vankeudessa vaihtelee lajista riippuen, mutta yleensä ne voivat elää pidempään kuin vastaavat luonnossa. Jotkut lajit, kuten makaki, voivat elää vankeudessa jopa 30 vuotta, kun taas toiset, kuten simpanssit, voivat elää jopa 60 vuotta tai enemmän.

Hauska seikka:Luonnonvaraiset simpanssit voivat elää pidempään kuin vankeudessa pidetyt kollegansa, ja vanhin tunnettu luonnonvarainen simpanssi elää jopa 63 vuotta. Tuoreen tutkimuksen mukaan vankeudessa pidettyjen simpanssien keskimääräinen elinikä on 33 vuotta.

Miksi apinat elävät pidempään vankeudessa?

Apinat voivat elää pidempään vankeudessa useista syistä, mukaan lukien säännöllinen ruoan saanti, suoja petoeläimiltä ja sairaanhoito. Lisäksi vankeus voi vähentää ympäristön stressitekijöitä, joita apinat voivat kokea luonnossa, kuten kilpailua luonnonvaroista ja altistumista sairauksille.

On kuitenkin tärkeää huomata, että vankeudessa voi olla myös omat haasteensa ja eettiset huolenaiheensa, mukaan lukien mahdollisuus sosiaaliseen eristäytymiseen ja psyykkiseen stressiin.

Johtopäätös

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (14)

Apinan elinikä vaihtelee suuresti riippuen lajista sekä muista tekijöistä, kuten ruokavaliosta, elinympäristöstä ja sosiaalisesta käyttäytymisestä. Jotkut apinat voivat elää jopa 10 vuotta, kun taas toiset voivat elää jopa 40 vuotta tai enemmän.

Apinan elinkaari noudattaa myös samanlaista kaavaa kuin muiden kädellisten, ja se on vauvaikä, lapsuus, murrosikä, aikuisuus ja vanhuus.

Jokaisen vaiheen aikana apinat kokevat merkittäviä fyysisiä ja käyttäytymismuutoksia, jotka auttavat niitä sopeutumaan ympäristöönsä ja sosiaaliseen ryhmäänsa.

Lisäresurssit

Niille, jotka ovat kiinnostuneita oppimaan lisää apinoista ja niiden eliniästä, aiheesta on saatavilla lukuisia kirjoja ja äänikirjoja. Joitakin esimerkkejä ovat:

Nämä resurssit tarjoavat oivalluksia apinoiden elämään, mukaan lukien niiden käyttäytyminen, sosiaalinen rakenne ja elinikä, sekä niiden tutkijoiden työhön, jotka ovat omistaneet elämänsä näiden kiehtovien eläinten tutkimiseen.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ) apinoista

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (15)

K: Mikä on apina?

V: Apina on kädellinen, joka kuuluu Haplorhini-alalahkoon, johon kuuluvat myös apinat ja ihmiset. Apinat ovat tyypillisesti pienempiä kuin apinat ja niillä on häntä.

K: Missä apinat asuvat?

V: Apinoita löytyy monista elinympäristöistä, kuten trooppisista sademetsistä, savanneista ja vuorista. Ne ovat kotoisin Afrikasta, Aasiasta sekä Keski- ja Etelä-Amerikasta.

K: Mitä apinat syövät?

V: Apinat ovat kaikkiruokaisia, mikä tarkoittaa, että ne syövät sekä kasveja että eläimiä. Heidän ruokavalionsa voi sisältää hedelmiä, lehtiä, hyönteisiä ja pieniä eläimiä, kuten lintuja ja jyrsijöitä.

K: Kuinka kauan apinat elävät?

V: Apinan elinikä voi vaihdella lajin mukaan. Jotkut apinat voivat elää luonnossa vain 10-15 vuotta, kun taas toiset voivat elää jopa 40 vuotta vankeudessa.

K: Ovatko apinat hyviä lemmikkejä?

V: Ei, apinat eivät tee hyviä lemmikkejä. Ne ovat villieläimiä, jotka vaativat erityistä hoitoa ja huomiota. Apinan pitäminen lemmikkinä voi olla vaarallista sekä apinalle että omistajalle.

K: Ovatko apinat uhanalaisia?

V: Kyllä, monet apinalajit ovat uhanalaisia ​​elinympäristöjen häviämisen, metsästyksen ja muiden tekijöiden vuoksi. On tärkeää suojella niiden luonnollisia elinympäristöjä ja pyrkiä suojelutoimiin niiden selviytymisen varmistamiseksi.

K: Käyttävätkö apinat työkaluja?

V: Kyllä, joidenkin apinalajien tiedetään käyttävän työkaluja. Esimerkiksi kapusiiniapinat käyttävät kiviä avoimien pähkinöiden murtamiseen ja tikkuja hyönteisten etsimiseen.

K: Voivatko apinat kommunikoida ihmisten kanssa?

V: Apinoilla on omat monimutkaiset viestintämuotonsa, mukaan lukien äänet, kehon kieli ja ilmeet. Vaikka ne eivät osaa puhua ihmisten kieliä, jotkut apinalajit on opetettu kommunikoimaan ihmisten kanssa viittomakielellä tai muilla tavoilla.

K: Ovatko kaikki apinat sosiaalisia eläimiä?

V: Kyllä, useimmat apinalajit ovat sosiaalisia eläimiä, jotka elävät ryhmissä. Heillä on monimutkaiset sosiaaliset rakenteet ja he osallistuvat erilaisiin sosiaalisiin käyttäytymismalleihin, kuten hoitoon ja leikkiin.

K: Ovatko apinat vaarallisia?

V: Apinat ovat villieläimiä, ja niitä tulee kohdella varoen ja kunnioittavasti. Vaikka jotkut apinalajit voivat olla aggressiivisempia kuin toiset, on tärkeää välttää niiden provosoimista ja pitää turvaetäisyys. Yleensä on parasta tarkkailla apinoita niiden luonnollisissa elinympäristöissä tai akkreditoiduissa eläintarhoissa tai villieläinten suojelualueilla.

Jätä äänesi

197Pisteet

ÄänestäMiinusäänestys

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (16)

Edellinen

Mitä monni syö?

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (17)

Seuraava

Onko monnilla selkäranka?

Kuinka kauan apinat elävät? Apinoiden elinikä (18)

Jenny

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated: 09/08/2023

Views: 6511

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.