Kuinka monta vuotta alkoholin juominen aiheuttaa maksavaurioita? (2023)

Useimmille ihmisille se tosiasia, että alkoholi vahingoittaa maksaa, on yleisesti tiedossa. Kuinka monta ihmistäeivät oleon kuitenkin tietoinen siitä, kuinka paljon alkoholin kulutus aiheuttaa maksan ylikuormituksen ja heikkenemisen. Tämä artikkeli kattaa, mitä sinun on tiedettävä maksavaurioista, ehkäisystä ja hoidosta sekä siitä, kuinka voit löytää tarvitsemasi tuen juomisen vähentämiseen.

Alkoholiin liittyvä maksasairaus

Alkoholiin liittyvässä maksavauriossa on kolme päävaihetta: rasvamaksatauti, hepatiitti ja kirroosi. Näiden kolmen ehdon ymmärtäminen voi auttaa kontekstualisoimaan maksavaurion alueen ja kunkin vaiheen esiintymisen.

Rasvainen maksasairaus

Kuten nimestä voi päätellä, tälle tilalle on ominaista rasvan kerääntyminen maksaan. Rasvamaksasairaus ei välttämättä aiheuta vakavia terveysongelmia, eikä se usein edes aiheuta oireita. Se on myös palautuva ilman alkoholia. Siitä huolimatta se voi toimia varoitusmerkkinä siitä, että suhteesi alkoholiin on muuttunut epäterveeksi, ja se voi olla vakavampien sairauksien edeltäjä. Alkoholin nauttimisen vähentämiseen tai poistamiseen ryhtyminen voi antaa maksalle aikaa parantua ja poistaa ylimääräiset rasvakertymät. Hoitamattomana alkoholiperäinen rasvamaksatauti etenee usein alkoholiperäiseksi hepatiitiksi.

Alkoholinen hepatiitti

Alkoholin metaboloituminen tuottaa myrkyllisiä kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa tulehduksen maksassa. Kun maksa tulehtuu, se johtaa alkoholihepatiittiin. Vaikka tämä sairaus on myös palautuva, se on vakavampi ja voi tuoda merkittäviä terveysvaikutuksia.Alkoholisen hepatiitin oireetkeltaisuutta, verenvuotoa ja kuumetta. Hepatiitti lisää myös sappikivien ja maksasyövän riskiä. Alkoholin poistamisen lisäksi tietyt steroidilääkkeet voivat auttaa tulehduksen hoidossa.

Alkoholikirroosi

Pitkässä alkoholinkäytössä terve maksakudos korvautuu surkastuneella tai ohenevalla arpikudoksella. Kun tämä arpikudos alkaa kerääntyä maksaan, se haittaa normaalia maksan toimintaa ja se luokitellaan kirroosiksi. Vaikka tämä tila on peruuttamaton, raittius ja erilaiset lääkkeet voivat hidastaa etenemistä. Jos kirroosia ei hoideta, se johtaa maksan vajaatoimintaan, jolloin ainoa hoito on maksansiirto.

Kuinka kauan kestää vaurioittaa maksasi alkoholilla?

Se riippuu! Lyhyetkin juominen voi johtaa jonkinlaiseen maksasairauteen, mutta pysyvien vaurioiden ilmaantuminen kestää tyypillisesti useita vuosia. Nyt kun olemme eritelleet maksasairauden kolme muotoa, sukeltakaamme kunkin tyypilliseen aikajanaan:

Rasvamaksasairaus: Alkoholirasvamaksasairaus kehittyy 90 %:lla ihmisistä, jotka juovat yli 40 g – noin neljä annosta – alkoholia päivässä.Muihin sairauksiin verrattuna rasvamaksa voi kehittyä suhteellisen nopeasti: useista kuukausista pariin vuoteen jatkuvan epäterveellisen juomisen jälkeen. Maksan rasvakertymät voivat alkaa näkyä jopa muutaman päivän runsaan juomisen jälkeen.

Alkoholihepatiitti: Hepatiitti ilmenee yleensä, kun henkilö kuluttaa kolme tai neljä annosta päivässä pitkän ajan kuluessa. Tyypillisesti tämä tarkoittaa noin viittä vuotta, vaikka tarkka aika on erilainen kaikille. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että alkualkoholin aiheuttama hepatiittivoi vaihdella suuresti kolmesta kuukaudesta 36 vuoteen, mutta ei ollut harvinaista, että se ilmaantui jo vuoden liiallisen juomisen jälkeen.

Alkoholikirroosi: Kirroosi on maksasairauden vakavin muoto, ja se kehittyy yleensä niille, jotka juovat runsaasti alkoholia pidemmän ajan. Jälleen tarkka aika vaihtelee, mutta tyypillinen aikajana on 10 vuotta tai enemmän liiallista juomista. Tutkimusten mukaan 50 % miehistä, jotka juovat vähintään kymmenen annosta päivässä 20 vuoden ajan, kehittyyalkoholikirroosi.²

Kuinka monta vuotta alkoholin juominen aiheuttaa maksavaurioita? (1)

Kuinka paljon sinun täytyy juoda vaurioittaaksesi maksaasi?

Maksa pystyy käsittelemään vain tietyn määrän alkoholia kerrallaan – noin yhden vakiojuoman tunnissa – ja mikä tahansa tämän rajan ylittävä alkoholinkulutus voi rasittaa maksaa ja aiheuttaa vahinkoa. Tästä syystä käyttäytyminen kutenhumalahakuinen juominenvoi aiheuttaa maksakomplikaatioita, vaikka kulutetun alkoholin määrää ei oteta huomioon "liiallinen'.

Hyvä uutinen on, aalkoholin poistaminen antaa maksalle aikaa parantua, poistaa rasvakertymiä ja vähentää tulehdusta. Jopa ihmisillä, joilla on diagnosoitu kirroosi – sairaus, jota ei voida parantaa – alkoholin käyttämättä jättäminen auttaa usein hidastamaan taudin etenemistä.

Merkkejä juomisen aiheuttamasta maksavauriosta

Vaikka kaikissa maksasairauden muodoissa ei ole oireita, nämä ovat joitakin yleisimmin havaittuja oireita, kun niitä esiintyy:

 • Tumma virtsan väri
 • Vaalean värinen jakkara
 • Krooninen väsymys
 • Pahoinvointi tai oksentelu
 • Ruokahalun menetys
 • Kutiava iho
 • Jalkojen ja nilkkojen turvotus
 • Vatsakipu ja turvotus
 • Keltaisuus (iho ja silmät, jotka näyttävät kellertävältä)

Kuinka monta vuotta alkoholin juominen aiheuttaa maksavaurioita? (2)

Vuosien juomisen aiheuttamat maksavaurioiden riskit

Yksi suurimmista alkoholin käytön aiheuttamista maksavaurioiden riskeistä on alkoholikirroosi. Kuten mainittiin, tämä tila ei ole palautuva ja voi johtaa maksan vajaatoimintaan, jossa maksassa on niin paljon arpikudosta, että se ei voi toimia kunnolla. Vain 50 % pitkälle edenneestä kirroosista kärsivistä elää yli viisi vuotta, mutta täydellinen raittius voi hidastaa etenemistä.

Maksavauriot voivat johtaa myös erilaisiin muihin terveydellisiin komplikaatioihin, kuten maksasyöpään, sydän- ja keuhkokomplikaatioihin sekä vatsan infektioon ja turvotukseen.Tapaaminen lääkärin kanssaalkoholin käytön hoitoon erikoistunut henkilö voi auttaa sinua ymmärtämään paremmin juomistapasi ja niihin liittyviä riskejä. Monumentissa lääkärisi tarjoaa sinulle tuomioista vapaan ympäristön, jossa voit jakaa avoimesti ja rehellisesti, ja tarjoaa toimivia toimenpiteitä maksan terveyden parantamiseksi.

Voitko kääntää maksavaurion pitkäaikaisesta alkoholin käytöstä?

Monissa tapauksissa kyllä! Maksa on suhteellisen joustava elin, joka pystyy korjaamaan itsensä niin kauan kuin vaurio ei ole ollut liian vakava. Maksa voi usein parantaa itsensä ruokavalion, liikunnan ja juomatottumusten muuttamisen yhteydessä. Ehkä paras tapa visualisoida maksavaurio on ajatella ihoasi, jos se kärsii auringonpolttamisesta: jos tämä on ensimmäinen kerta, kun menet rannalle ilman aurinkovoidetta, ihosi pitäisi pystyä parantamaan itseään tehokkaasti. Toisaalta, jos olet ollut auringossa kaksi tuntia päivässä viimeisen kymmenen vuoden ajan, ihosi palautumiskyky heikkenee.

On tärkeää ryhtyä toimiin maksan terveyden parantamiseksi, ennen kuin maksavauriosta tulee peruuttamaton tila, kuten alkoholikirroosi. Tässä on luettelo joistakin asioista, joiden on osoitettu tehokkaasti auttavan maksavaurioiden korjaamisessa.

1. Vältä alkoholia

Jos sinulla on diagnosoitu jokin maksasairaus, paras asia, jonka voit tehdä maksallesi, on lopettaa juominen kokonaan. Jos se ei ole heti mahdollista, leikkaaminen niin paljon kuin mahdollista on seuraavaksi paras asia. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että jopa vähäinen ja harvinainen alkoholinkäyttö lisää todennäköisyyttä maksasairauden etenemiseen.On tärkeää, että keskustelet terveydenhuollon tarjoajan kanssa varmistaaksesi, että sinulla on suunnitelma leikata turvallisesti. Joillekin alkoholin käytön lopettaminen voi aiheuttaa alkoholin vieroitusriskin.

2. Harjoittelu

Fyysisen aktiivisuuden puute on liitetty suoraan rasvamaksasairauden vakavuuteen ruumiinpainosta riippumatta. Todisteet ovat osoittaneet, että sekä aerobiset että vastusharjoitukset vähentävät maksan rasvapitoisuutta, ja aerobiset harjoitukset ovat hieman tehokkaampia. Jopa pienellä harjoituksella päivässä – jos sitä tehdään jatkuvasti – voi olla merkittävä vaikutus.³

3. Ruokavalio

Rasvaisten, liiallisesti käsiteltyjen ja sokeripitoisten ruokien välttäminen on hyvä idea maksan lisäksi myös yleisen terveyden kannalta. Näiden ruokien syöminen voi vaikeuttaa maksan työtä, ja kun maksasi on jo toipumassa alkoholin aiheuttamista vaurioista, se vain hidastaa paranemisprosessia.

Kääntöpuolella niitä on useitaelintarvikkeet, jotka auttavat maksan korjaamisessa. Maksallesi hyviä ruokia ovat lehtivihannekset (kuten pinaatti tai lehtikaali), parsakaali (muiden kasvisten kanssa), kaurapuuro, kahvi, vihreä tee, mustikat ja useimmat pähkinät (vaikka mantelit ovat osoittautuneet erityisen hyödyllisiksi).

Kuinka monta vuotta alkoholin juominen aiheuttaa maksavaurioita? (3)

Paras hoito kaikentyyppisille maksasairaudille on ennaltaehkäisevä hoito. Rajoitamalla tai lopettamalla alkoholinkäyttöäsi ennen taudin puhkeamista voit auttaa estämään maksan vaurioitumisen korjauskelvottomaksi. kloMonumentti, ymmärrämme, että tämä polku voi olla vaikea ja pelottava, ja olemme täällä auttamassa. Tarjoamme verkossa edullisia hoitovaihtoehtoja, mmalkoholiterapiaa, vertaistuki jajuomisen lopettamiseksi.

Maksavaurioiden oppiminen voi aluksi aiheuttaa ahdistusta, mutta se voi myös olla voimakas motivaatiotekijä muutosten tekemisessä ja lisähaittojen estämisessä. Kehollamme on hämmästyttävä kyky parantua, ja me kaikki ansaitsemme tukea matkan varrella.

Ilmoittaudu henkilökohtaiseen hoitosuunnitelmaasi

Lähteet:

 1. Kansallinen lääketieteen kirjasto. "Alkoholin kulutus samanaikaisissa maksasairauksissa: kuinka paljon on liikaa?, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5486588/. Käytetty 27. lokakuuta 2022.
 2. Merck Manuals. "Alkoholiin liittyvä maksasairaus, https://www.merckmanuals.com/home/liver-and-gallbladder-disorders/alcohol-related-liver-disease/alcohol-related-liver-disease/. Käytetty 27. lokakuuta 2022.
 3. Pittsburghin yliopiston lääketieteellinen keskus. "Fyysisen harjoittelun vaikutukset rasvamaksasairauksiin, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954622/. Käytetty 27. lokakuuta 2022.
 4. Mielenterveyspolitiikan tutkimuslaitos. "Alkoholin kulutus ja maksakirroosin riski: järjestelmällinen katsaus ja meta-analyysi, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6776700/. Käytetty 27. lokakuuta 2022.
 5. Texasin yliopiston lääketieteellinen haara. "Akuutin alkoholiperäisen hepatiitin oireet ja merkit, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3124878/. Käytetty 27. lokakuuta 2022.
 6. Kansallinen lääketieteen kirjasto. "Fyysisen harjoittelun vaikutukset rasvamaksasairauksiin, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954622/. Käytetty 27. lokakuuta 2022.
 7. Mayon klinikka. "Maksaongelmat – Oireet ja syyt – Mayo Clinic, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-problems/symptoms-causes/syc-20374502." Käytetty 27. lokakuuta 2022.
 8. Kansallinen lääketieteen kirjasto. "Akuutin alkoholiperäisen hepatiitin oireet ja merkit, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3124878/. Käytetty 27. lokakuuta 2022.
 9. Ajantasalla. "Potilaskoulutus: Kirroosi (beyond the Basics), https://www.uptodate.com/contents/cirrhosis-beyond-the-basics." Käytetty 27. lokakuuta 2022.

Vastuuvapauslauseke: Artikkelimme ja resurssit eivät ole kliinisiä tai lisensoituja hoitoja tai muita terveydenhuoltopalveluita. Jos tarvitset neuvontaa tai terapiapalveluita, ota yhteyttä lisensoituun palveluntarjoajaan. Jos kyseessä on lääketieteellinen hätätilanne, soita 911.

kirjailijasta

Kuinka monta vuotta alkoholin juominen aiheuttaa maksavaurioita? (4)Rob Mancini on freelance-sisällön kirjoittaja ja copywriter. Hänen intohimojaan ovat terveys ja hyvinvointi, henkilökohtainen kehitys, luonto, meditaatio, kestävyys, ruoka, matkustaminen ja nukkuminen Birkenstocksissa. Ota yhteyttä häneen Linkedinissä osoitteessa https://www.linkedin.com/in/robmancinicopy/

Lisää monumentilta

Asiantuntijan näkemyksiä

Kuinka voin voittaa itsesabotaasin yrittäessäni lopettaa juomisen?

Kirjailija: Randy Smith

Asiantuntijan näkemyksiä

Menetänkö kaikki ystäväni, jos lopetan juomisen?

Kirjailija: Tawny Lara

Asiantuntijan näkemyksiä

Pitääkö minun lyödä "rock Bottom" -kohtaa ennen kuin lopetan alkoholin?

Kirjailija: Tawny Lara

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated: 23/08/2023

Views: 6425

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.