Oscar Wilden elämä hänen omin sanoin (2023)

Oscar Wilde on yksi kaikkien aikojen siteeratuimmista kirjailijoista, joten tässä on hänen tunnetuimpia lainauksiaan hänen elämänsä ja teostensa aikana.

Oscar Wilde nousi Lontoon maljaksi, jota arvostetaan paitsi hänen näytelmistään,Lady Windemeren fani,Ihanteellinen aviomies, jaRehellisyyden tärkeysja hänen romaaninsa,Thän Kuva Dorian Graysta, mutta hänen armonsa, nokkeluutensa ja viehätyksensä vuoksi.

Ja sitten hänen menestyksensä huipulla hänen tähtensä putosi. Oikeudessa Old Baileyssa hänet tuomittiin sopimattomasta käytöksestä ja tuomittiin kahdeksi vuodeksi pakkotyöhön, joka lopulta särki hänen henkensä ja sydämensä. Vaikka hän kirjoitti kaksi viimeistä kappaletta, nyt klassikoitaSyvyydestäjaBalladi lukuvankilasta, Wilde sanoi myös: "Kirjoitin, kun en tiennyt elämää; nyt kun tiedän elämän tarkoituksen, minulla ei ole enää kirjoitettavaa. Elämää ei voi kirjoittaa, elämää voidaan vain elää, olen elänyt."

6Oscar Wilden elämä hänen omin sanoin (1)

Noin 1884: Irlantilainen näytelmäkirjailija, runoilija ja kirjailija Oscar Wilde (1854 - 1900), kirjojen "Dorian Grayn kuva" ja "The Importance of Being Earnest" kirjoittaja.

Eräs Wilden elämäkerran kirjoittaja, Richard Ellman, kirjoitti: "Hän johti sivistyneesimmällä tavalla yhteiskuntansa anatomiaa ja sen etiikkaa radikaalia uudelleenarviointia." Mutta taide ja elämä kietoutuivat Wildelle, eikä hän sopinut oikeaan viktoriaaniseen muotoon. Wilden ura kirjailijana oli sidottu hänen loistokkaaseen persoonallisuuteensa ja elämäntyyliinsä.

Oscar Wilden koulutus

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wildesyntyi 16. lokakuuta 1854 osoitteessa 21 Westland Row Dublinissa. Hänen vanhempansa olivat Sir William Wilde, menestynyt kuulokirurgi ja kirjailija; ja Jane Francesco Elgee, joka käänsi ja kirjoitti runoutta ja kutsui itseään "kaikkien Irlannin kansan runouden ääneksi". Oscarilla oli kaksi sisarusta, vanhempi veli nimeltä Willie ja sisar Isola, joka syntyi Oscarin ollessa kaksivuotias.

Erityisesti Isola näyttää olleen suuri vaikuttaja hänen elämässään. Hänen pieni vaalea sisarensa kuoli 10-vuotiaana, eikä hän koskaan päässyt yli siitä menetyksestä. Hänen kuolemansa jälkeen löydettiin kirjekuori, jossa oli rivit "Minun Isolan hiukset" ja "Hän ei ole kuollut, vaan nukkuu."

Oscar Wilde varttui taloudessa, joka oli jatkuvasti täynnä Dublinin taiteilijoita ja intellektuelleja. Hänen äitinsä piti säännöllisesti salonkia, ja heidän taiteilijansa, kirjailijansa, älymystönsä ja lääketieteen ammattilaiset kokoontuivat yhteen.

Tilaa British Heritage Travelin päivittäinen uutiskirje tästä!

Kun Oscar oli valmis yliopistoon, hän meni stipendiin Trinity Collegeen, protestanttiseen korkeakouluun Dublinissa, missä hän menestyi erinomaisesti kreikan kielellä.

Toisella stipendillä hän meni Oxfordiin vuonna 1874 ja opiskeli John Ruskinin johdolla, mutta oli kuitenkin eri mieltä Ruskinin näkemyksestä, jonka mukaan taiteeseen tulisi liittää moraalinen tarkoitus. Oscar alkoi rakastaa kauneutta ja taidetta taiteen vuoksi. Häneen vaikutti Keats ja ajatus, että kauneus on totuus ja totuus kauneus. Hän kirjoitti: "Rakasta taidetta sen itsensä tähden, ja sitten kaikki mitä tarvitset, lisätään sinulle."

Oxfordissa ollessaan Oscar kirjoitti ystävälle sanoen: "Jumala tietää, minusta ei kuitenkaan tule Oxfordin doni, minusta tulee runoilija, kirjailija, näyttelijä. Jotenkin tulen kuuluisaksi, ja jos ei kuuluisa, minä tulen olemaan pahamaineinen. Ja todellakin, Wilden maine eksentrinä, nokkelana ja estetismin apostolina kasvoi nopeasti.

6Oscar Wilden elämä hänen omin sanoin (2)

1878: Oscar Wilde Oxfordissa.

Oxfordissa hän alkoi kirjoittaa arvosteluja Lontoon taidenäyttelyistä. Vuonna 1880 hän kirjoitti ensimmäisen näytelmänsä,Vera, vaikka sitä ei tehty. Seuraavana vuonna hän julkaisi kerätyt runot omalla kustannuksellaan. Ne herättivät jonkin verran vihamielisen reaktion kriitikoilta, mutta ne houkuttelivat suosittua ja julkaisivat viisi painosta.

Oscar Wilden suhteet

Kiinnostus Wildea kohtaan levisi valtameren yli Amerikkaan. Miss Mary Anderson, New Yorkin näyttelijä, pyysi häntä kirjoittamaan näytelmän hänelle. Hän aloitti viiden näytöksen tragedian, josta kehittyiPadovan herttuatar. Pian tämän jälkeen hänet kutsuttiin itse Amerikkaan luennoimaan estetiikasta. Saapuessaan hän sanoi tulliasiamiehelle: "Minulla ei ole muuta julistamista kuin neroni."

Kun Wilde palasi Amerikasta, hän meni Pariisiin. Ranskassa hän tapasi Victor Hugon, Paul Verlainen, Mallarmen, Toulouse Lautrecin, Degasin ja Pissaron.

Wilde herätti naisten huomion, minne hän menikin, ja palautti usein palveluksen. Hän rakastui tyttöön ensimmäisen kerran, kun hän tapasi Florence Balcomben ja antoi hänelle ristin, johon oli kaiverrettu hänen nimensä. Hän piirsi hänestä myös herkän lyijykynällä piirtäen suloisen, haikean ilmeen. Florence meni myöhemmin naimisiin Bram Stokerin kanssa, kirjoittajaDracula. Wilde ihastui myöhemmin näyttelijä Lillie Langtryyn.

29. toukokuuta 1884 hän meni naimisiin Constance Mary Lloydin kanssa, Lontoossa asuvan irlantilaisen asianajajan tyttären kanssa. He asuivat Chelseassa osoitteessa No. 16 Tite Street. Wilde otti työpaikan kirja-arvostelijanaPall Mall Gazette. Hänellä oli vähän rahaa, mutta melkoinen maine keskustelijana. Heidän ensimmäinen poikansa Cyril syntyi vuonna 1885, jota seurasi seuraavana vuonna toinen, Vyvyan. Wilde rakasti lapsiaan ja vietti tuntikausia leikkiä heidän kanssaan.

6Oscar Wilden elämä hänen omin sanoin (3)

Noin 1880: Constance Lloyd (1858 - 1898), joka meni naimisiin näytelmäkirjailija Oscar Wilden kanssa vuonna 1884 ja synnytti hänelle kaksi poikaa.

Hän näytti olevan valmis suorittamaan täysin kunnioitetun, joskin jokseenkin loistokkaan uran. Mutta kaksi keskeistä tapahtumaa ohjasivat hänen elämänsä eri suuntaan. Ensin hän kirjoitti nyt klassisen kirjan,Dorian Grayn kuva, tarina kauniista miehestä, joka pysyy nuorena, kun hänen muotokuvansa vanhenee ja rumaksi. Lehdistö tuomitsi kirjan lähes yksimielisesti, koska se piti sitä uteliaana, moraalittomana, ilkeänä, karkeana ja karkeana. Huolimatta, Wilde kommentoi: "Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin moraalinen tai moraaliton kirja. Kirjat ovat hyvin tai huonosti kirjoitettuja. Siinä kaikki."

Oscar Wilde ja Bosie

Myös tänä aikana hän tapasi jonkun, joka muutti hänen elämänsä ikuisesti ja jolla oli Dorian Grayn, Lord Alfred Bruce Douglasin tai Bosien, Queensberryn kahdeksannen markiisin kolmannen pojan, kauneus. Wilde veti Bosieen useista syistä. Hän oli kotoisin aristokraattisesta perheestä, hyvännäköinen, nuori ja osoitti lupaavuutta sonettien runoilijana. Jotkut elämäkerran kirjoittajat uskovat, että Bosie saattoi muistuttaa Wildea Isolasta.

6Oscar Wilden elämä hänen omin sanoin (4)

Oscar Wilde lordi Alfred Douglasin kanssa Oxfordissa, 1893.

Wilden suhde Bosien kanssa asetti hänet vaaralliselle alueelle, koska kaikki homoseksuaaliset teot olivat laittomia Englannissa tuolloin. Wilden seuraavat useat teokset saivat hyvän vastaanoton ja kiistaaDorian Grayvetäytynyt. Hänen näytelmänsäLady Windemeren faniavattiin St. James -teatterissa kiihottavalle vastaanotolle. Kun yleisö huusi "Kirjoittaja!" Wilde piti tämän nyt kuuluisan puheen: "Arvostuksenne on ollut mitä älykkäin. Onnittelen teitä esityksenne erinomaisesta menestyksestä, joka saa minut vakuuttuneeksi siitä, että pidät näytelmää melkein yhtä paljon kuin minä."

Hänen nokkeluutensa pilkkasi yhteiskunnan hierarkioita ja pyrki poistamaan ylemmän kuoren naamiot. Muita onnistumisia mukanaSalome, raamatullinen näytelmä yhdessä näytöksessä,Nainen, jolla ei ole merkitystä, ihanteellinen aviomies, jaRehellisyyden tärkeys. George Bernard Shaw kirjoittiLauantain arvostelu: "Tietyssä mielessä herra Wilde on minulle ainoa perusteellinen näytelmäkirjailijamme. Hän leikkii kaikella: nokkeluudella, filosofialla, draamalla, näyttelijöiden ja yleisön kanssa, koko teatterin kanssa."New York TimessanoiRehellisyyden merkitys: "Wilden voidaan sanoa vihdoin ja yhdellä vedolla laittaneen energiansa jalkojensa alle."

Mutta Bosien isällä oli erilainen mielipide Wildesta ja hän oli raivoissaan hänelle saamistaan ​​kehuista. Neljän päivän kuluttuaRehellisyyden tärkeysavattiin, Queensberry ajoi Albemarle Clubiin Dover Streetillä, jossa Oscar oli jäsen. Hän jätti korttinsa ja kirjoitti: "Oscar Wildelle, esiintyen sodomiittina." Portieeri, kenties kirjoitusvirheen tai sanan tuntemattoman takia, laittoi sen kirjekuoreen ja osoitti sen Wildelle jättäen sen salin kirjehyllyyn.

Wilde otti asian erittäin vakavasti ja kertoi ystävälle: "Bosien isä on jättänyt klubiini kortin, jossa oli kamalat sanat. En näe nyt muuta kuin rikossyytteitä. Tämä mies näyttää pilaavan koko elämäni..."

Oscar Wilden vangitseminen

Bosien vaatimuksesta Wilde haki marquessin pidätysmääräystä kunnianloukkauksesta. Mutta oikeudenkäynnissä Queensberry vapautettiin syytteestä. Wilde oli ollut oikeudenkäynnissä viihdyttävä, jopa kaunopuheinen, mutta hänen kaksoiselämänsä paljastettiin. Wilde oli syyttäjä, mutta oli ilmeistä, että hän itse oli oikeudenkäynnissä.

Hänen ystävänsä ja Constance kehottivat häntä lähtemään ulkomaille, mutta hän kieltäytyi. Hänen ylpeytensä ei sallinut sitä, eikä hän halunnut olla pelkuri tai karkuri. Sen sijaan hän meni Cadogan-hotelliin, jossa hänellä oli huone. Sinä iltana poliisi pidätti hänet syytettynä sopimattomasta käytöksestä.

Kolme viikkoa myöhemmin hän seisoi samalla laiturilla, jossa Queensberry oli seisonut. Oikeudenkäynti päättyi riippuvaiseen valamiehistöön. Toisessa oikeudenkäynnissä Wilde todettiin syylliseksi törkeään sopimattomuuteen ja tuomittiin kahdeksi vuodeksi pakkotyöhön. Siinä vaiheessa hän menetti paljon siitä, mikä oli hänelle tärkeää elämässä. Hänen pitkään kärsinyt vaimonsa muutti poikien kanssa mantereelle. Hänen talonsa sisältö myytiin huutokaupassa. Suurimman osan vankilassaoloajastaan ​​häneltä evättiin jopa kirjoitusmateriaalia.

Lue lisää

  • Lontoo - maailman arvostettu kirjallisuuden pääkaupunki

Lauseensa loppua kohti hänelle annettiin vihdoin kynä, mustetta ja paperia, yksi sininen arkki kerrallaan, jokainen poistettiin, kun hän lopetti. Näille arkeille hän kirjoitti pitkän kirjeen Bosielle, joka tuli tunnetuksi nimelläSyvyydestä, hänen viimeinen proosateoksensa. Se on anteeksipyyntö ja tunnustus, jossa hän syytti kaatumisestaan ​​Bosiea ja ilmaisi katkeruutensa, itsevihansa ja syyllisyytensä.

"Jumalat olivat antaneet minulle melkein kaiken", hän kirjoitti, "minulla oli nero, erottuva nimi, korkea yhteiskunnallinen asema, loisto, älyllinen rohkeus; tein taiteesta filosofian ja filosofiasta taiteen...

"Lopussa halu oli sairaus, hulluus tai molemmat. Minusta tuli välinpitämätön toisten elämästä. Nautin siellä missä se miellytti minua..."

Wilde kärsi monia vaikeuksia vankilassa, käveli juoksumatolla kuusi tuntia jauhojen jauhamiseksi ja nukkui paljaalla laudalla, mutta silti vankien toisilleen osoittama nöyryys ja huomaavaisuus liikuttivat häntä syvästi, ja Wilde tuli suosituksi muiden vankien keskuudessa. Myöhemmin hän järjesti, että heille lähetettiin rahaa, kun heidät vapautettiin. Hänet vapautettiin lopulta 19. toukokuuta 1897. Vaikka mitään vangin kirjoittamaa ei saanut poistua tiloista, Readingin vankilan kuvernööri antoi hänelle takaisin käsikirjoituksensa.

Oscar Wilde ja Ranska

Oscar meni Ranskaan eikä koskaan enää astunut Englantiin.

Hän vietti kaksi vuotta Dieppessä ja kirjoitti lehdistölle kirjeen, jossa hän kertoi vankilaelämän julmuksista ja alle 14-vuotiaiden lasten vangitsemisen pahuudesta. Hän puhui myös henkisesti vammaisen vangin ruoskimisen kauhusta. Kirje johti suoraan vuoden 1898 vankilalakiin.

Wilde muutti pian pieneen Bernaval-sur-Merin kylään, jossa hän aloitti viimeisen vakavan työnsä.Balladi lukuvankilasta, murhaajan teloituksesta ja vapaudenhalun juhlistamisesta.

Bernaval-sur-Merissä hän oli suosittu kyläläisten, mukaan lukien seurakunnan pappi, keskuudessa. Mutta pian hänestä tuli yksinäinen, ja lopulta, kun Bosie vieraili hänen luonaan, he lähtivät Italiaan, missä Oscar lopettiBalladi lukuvankilasta.

6Oscar Wilden elämä hänen omin sanoin (5)

Oscar Wilde.

Wilden elämä oli murtumassa. Toukokuussa 1899 hän palasi Pariisiin, Hotel d'Alsaceen. Hän joutui kahviloiden elämään, kerjäsi rahaa ystäviltä, ​​joi absinttia ja lihottui halvalla ruoalla. Marraskuun 30. päivänä 1900 Wilde kuoli aivokalvontulehdukseen 46-vuotiaana, kun hänet hyväksyttiin katoliseen kirkkoon edellisenä päivänä. Nokkeluus loppuun asti, viimeisen kuumeensa aikana hänen kerrotaan sanoneen. "Tapettini ja minä taistelemme kaksintaistelua kuolemaan asti. Jommankumman meistä on lähdettävä."

Vuonna 1954 Sir Travers Humphreys, joka oli nuorempana asianajajana osallistunut Wilden oikeudenkäynteihin, kirjoitti: "Lähes 60 vuoden takaisten tapahtumien pohtiminen yksi tosiasia on selvästi kiistaton. Oscar Wilden vainoa ei olisi koskaan pitänyt aloittaa."

Shakespearea lukuun ottamatta Wilde on ehkä lainatuin kirjailijamme. Vielä enemmän on kuitenkin sanottu, että hänen elämänsä ja työnsä muuttivat taiteen suuntaa. Hän asetti taiteilijoiden näkemyksen etusijalle, jättäen huomiotta konventionaaliset väitteet ja kiinnitti huomion aikansa tekopyhyydestä ja suvaitsemattomuudesta. Näin hän laajensi kirjallisuuden rajoja ja määritteli uudelleen taiteilijan roolin. Ja elämänsä ja taiteensa kautta hän ylisti nokkeluuden, viehätyksen ja armon arvoja.

Lue lisää

  • Oliko Mary Tudor todella Englannin vihatuin kuningatar?

* Julkaistu alun perin helmikuussa 2019.

Aiheeseen liittyvä:Kirjallisuus

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated: 16/09/2023

Views: 6417

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.