Tribune on ollut yhteydessä mormonismiin sen alusta lähtien. Mutta kun Utah monipuolistuu, jatkuuko se? (2023)

Vaikuttaa sopivalta, että inspiraatio The Salt Lake Tribunen luomiseen ei tullut julmuudesta tai polemiikasta, vaan rukouksesta.

Syksyllä 1868 kaksi perustajista - William S. Godbe, Elias L.T. Harrison — matkusti New Yorkiin tapaamaan kuuluisaa spiritualistia heidän kasvavasta uskonkriisistään.

Molemmat olivat olleet Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon uskollisia jäseniä, mutta he olivat häiriintyneet siitä, mitä he pitivät kirkon johtajan Brigham Youngin lisäävän autoritaarisuutta.

"Taistelu alkoi heidän mielessään"Edward W. Tullidgen mukaan, heidän tuleva yhteistyökumppaninsa. "Yksi ehdotus seurasi toista, ja järjestelmä suunnitelman jälkeen oli keskustelun aiheena, mutta yksikään näistä suunnitelmista tai ehdotuksista ei tarkasteltuna vaikuttanut toivottavalta; he olivat kauheassa henkisessä ahdistuksessa."

Brigham Young, Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon toinen presidentti.

Tullidge kertoi, että he halusivat "valoa joko poistaakseen epäilyksensä ja vahvistaakseen uskonsa mormonismiin tai saadakseen jälleen oman älynsä valoa lisääntyneen, jotta he voisivat seurata horjumatta vakaumustaan".

Sen jälkeen mitä Godbe ja Harrison kuvailivat syvälliseksi henkiseksi kokemukseksi, he palasivat Utahiin ja aloittivat niin kutsutun Godbeite-liikkeen tai uuden liikkeen.

Heidän toiveensa oli uudistaa mormonismiaan sen sijaan, että he hylkäsivät sen julkaisemalla viikoittaisen Mormon Tribune -lehden, josta tuli Salt Lake Daily Tribune ja Utah Mining Gazette 15. huhtikuuta 1871.

Seuraavien 150 vuoden ajan, vaikka osavaltion uskonnollinen universumi laajeni sisältämään katolilaiset, protestantit, juutalaiset, muslimit, buddhalaiset, hindut ja monet muut, MDS-kirkko oli – ja on edelleen – väistämätön läsnäolo.

(Francisco Kjolseth | The Salt Lake Tribune) Utahin lainvalvonta- ja lakiyhteisöjen jäsenet osallistuvat "punaiseen messuun" Madeleinen katedraalissa Salt Lake Cityssä. Katoliset ovat Utahin toiseksi suurin kirkkokunta, jossa on yli 300 000 jäsentä.

Joillakin aikakausilla osavaltionlaajuisesta lehdestä tuli vihamielisesti mormonien vastainen, pilkaten uskon myöhemmin hylättyä moniavioisuutta – ja sen harjoittajia – tai kritisoimalla sen valtaa lainsäätäjässä. 1900-luvun vaihteen ja johtavan katolisen liikemiehen oston jälkeen siitä tuli vakaasti maallinen ja se pyrki tasapuoliseksi.

Silti käsitys mormonien vastaisesta puolueellisuudesta tarttui The Tribuneen kuin magneetti metalliin.

Mormonismin Vatikaani

(Francisco Kjolseth | The Salt Lake Tribune) Aurinko nousee tyhjälle aukiolle Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon konferenssikeskuksen ulkopuolella Salt Lake Cityssä huhtikuussa 2021. Ikoninen Salt Laken temppeli kunnostetaan parhaillaan.

Utah on enemmän kuin vain tietyn uskonnon hallitsema. Loppujen lopuksi Rhode Islandilla on paljon katolilaisia, Texasissa baptisteja ja Pennsylvaniassa kveekereitä.

Erona on se, että myöhempien aikojen pyhät ja kirkon hierarkia läpäisevät uskonnollisen, poliittisen, liike-elämän ja kansalaisyhteiskunnan maiseman.

"Mormonit ovat alusta asti olleet olemassa yhteiskuntana, eivät lahkona"Tullidge kirjoitti vuoden 1886 Salt Lake Cityn historiaansa."He ovat yhdistäneet kaksi organisaation elementtiä - sosiaalisen ja uskonnollisen. He ovat nyt uusi yhteiskuntavalta maailmassa ja kokonaisuus itsessään."

Mannerten välisen rautatien saapuessa Beehive-valtioon vuonna 1869 tuo mormoniyhteiskunta ei kuitenkaan enää olisi ”kokonaisuus”.

Se kohtaa kriitikot - kuten Godbe, Harrison ja Tullidge - sisältä ja ulkoa.

He kaikki löysivät paikan The Tribunessa.

Siitä tuli urut "toisinajatteleville mormoneille, jotka vastustivat kirkon taloudellista ja poliittista politiikkaa", kirjoitti O.N. Malmquist in "Ensimmäiset 100 vuotta: Salt Lake Tribunen historia 1871-1971”, ”malleja pakanoista [ei-mormonit], jotka olivat osittain samaa mieltä heidän kanssaan; katkertuneet luopiot ja ekskommunistit; [ja] kostonhimoisista mormonivastaisista, jotka olivat päättäneet käydä totaalisotaa kirkkoa vastaan.”

Päivälehden toista vaihetta johti kolme kansasta kotoisin olevaa ei-mormonia olevaa liikemiestä, jotka näkivät todellista hyötyä myöhempien aikojen pyhien johtajien, erityisesti Youngin, houkuttelemisesta – jopa kiroilevan arvostelun miehestä hänen muistokirjoituksensa vuonna 1877.

Kaikentyyppiset uskovat olivat sillä välin alkaneet rakentaa kotiaan mormonien Siionissa.

(Francisco Kjolseth | The Salt Lake Tribune) Chabad Lubavitchin rabbi Benny Zippel viettää suuren pyhän päivän jumalanpalveluksia vuonna 2020.

Jotkut juutalaiset uudisasukkaat vetivät länteen Kalifornian vuoden 1849 kultakuumeessa, mutta he pysähtyivät Utahiin perustamaan yrityksiä.

"Varhaisin tietue juutalaisten uskonnollisista muistoista alueella on Jom Kippurin (sovituspäivä) juhliminen vuonna 1864", mukaanUtahin historiatietosanakirjaan,samana vuonna perustettiin Hebrew Benevolent Society. Vuonna 1867 korkean pyhän päivän jumalanpalveluksia pidettiin mormonien 70-salissa – ”Brigham Youngin kutsusta”.

Katolisia kaivostyöläisiä ja rautatietyöntekijöitä alkoi saapua 1860-luvulla. Vuosikymmenen sisällä,Utahin 87 000 asukkaan joukkoon voidaan laskea noin 800 katolilaista.

Vain kuukausia ennen The Tribunen ensimmäistä numeroa, Utah's Episcopal Diocesemurtautui Pyhän Markuksen katedraalissa.Se oli jo perustanut osavaltion ensimmäisen ei-mormonikoulun.

Toukokuussa 1870 perustettiin Salt Lake Cityn ensimmäinen metodistikirkko"Vanhassa heinälakalla tallin päällä ja vuokrattu 50 dollarilla kuukaudessa,” Utah History Encyclopedian mukaan. Metodistit olivat myös avanneet koulun, joka tunnettiin nimellä Rocky Mountain Seminary, osittain torjuakseen myöhempien aikojen pyhien vaikutusta koulutukseen.

TheKreikan ortodoksinen yhteisötunkeutui sisään ennen vuotta 1900. Saman vuoden väestönlaskennassa kerrottiin kolmesta kreikkalaisesta Utahissa.

Monimuotoisuus Utahin uskon perheessä

(Chris Detrick | The Salt Lake Tribune) Dalai Lama puhuu Utahin yliopiston Huntsman Centerissä vuonna 2016. Nobelin rauhanpalkinnon voittaja on vieraillut Utahissa kahdesti.

Vuonna 1901 katolinen kaivosmagnaatti Thomas Kearns osti osaomistuksen The Tribunessa. Hänen seuraajansa John Fitzpatrick saattoi päätökseen käänteen tasapainoiseen kattamiseen osavaltiosta ja sen eri uskonnoista.

Siihen mennessä myöhempien aikojen pyhät olivat jo pitkään luopuneet moniavioisuudesta (vaikka jotkut olivat pitäneet siitä kiinni, jopaPresidentti Wilford Woodruffin vuoden 1890 manifestin jälkeen)ja siirtyivät uskonnolliseen valtavirtaan. Silti he pitivät tiukasti kiinni valtion poliittisesta ja uskonnollisesta elämästä.

1990-luvulle mennessä Utahilla oli laaja uskonnollinen kirjo kristinuskon ulkopuolella, mukaan lukien sikhejä, bahailaisia ​​ja lukuisia aasialaisia ​​uskontoja sekä runsaasti New Agereita, pakanoita ja useita ateistiryhmiä.

Maapalloa ravitseva Dalai Lama vieraili kasvavassa tiibetiläisessä yhteisössä vuonna 2001 sen jälkeen, kun Salt Lake City valittiin pakolaisparatiisiksi. Nobelin rauhanpalkinnon voittajapalasi takaisin 15 vuotta myöhemmin.

Kun valtio valmistautui isännöimään maailmaa vuoden 2002 talviolympialaisia ​​varten, näiden ryhmien johtajat sekä vanhemmat kristilliset kirkkokunnat yhdistyivät muodostaakseenUskontojenvälinen pyöreä pöytä korostaa osavaltion monivärisiä uskonnollisia asioitamosaiikki.

(Chris Detrick | The Salt Lake Tribune) Pastori France Davis toimittaa siunauksen vuonna 2006 Golgatan baptistikirkossa. Eläkkeellä oleva saarnaaja ja kansalaisoikeuslegenda on edelleen keskeinen toimija Utahissa.

Huolimatta siitä, kuinka tervetulleita osavaltion uskonnolliset ja poliittiset johtajat olivat, mormonien eristäytyminen vaikutti hajaantumiseen kaupunginosien sisällä – ja eräänlaiseen "me vs he" -mentaliteettiin, joka jatkoi perheiden vastakkainasettelua.

Maailman havaitessa Utahin ainutlaatuisuuden, The Tribune tarkasteli vuonna 2001 tarkasti sitä, mitä se kutsui."Sanomaton jako."

Lukemattomat ystävyyssuhteet, kumppanuudet ja avioliitot "ovat ylittäneet mormonien ja ei-mormonien välisen kuilun", päätoimittaja Dan Egan kirjoitti palkitussa teoksessa. "Mutta joka päivä salaisia ​​tuloksia pidetään molemmin puolin. Luokitukset ovat niin vakioita, että ne ovat melkein tiedostamattomia: Onko se avaatelinja? Onko hänjuoda kahvia? Oletko pioneerikannasta? Hän on yksi meistä. Hän on yksi heistä."

Tuolloin suoritettu kysely paljasti, että täysin kaksi kolmasosaa Utahnista tunnisti mormonien/ei-mormonien välisen eron osavaltiossa.

Sitten - katolinenPiispa George Niederauerkertoi Egan, joka nyt kirjoittaa Milwaukee Journal Sentinel -julkaisuun, että hän halusi muuttaa tapaa, jolla "Mormonit puhuvat katolisista, kun huoneessa on vain mormoneja, ja tapaa, jolla katolilaiset puhuvat mormoneista, kun huoneessa on vain katolilaisia."

(Ryan Galbraith | The Salt Lake Tribune) MAP-kirkon presidentti Gordon B Hinckley, episkopaalipiispa Carolyn Tanner Irish ja katolinen piispa George H. Niederauer vuonna 2002.

Ei-mormonien puolella tällainen puhe on toisinaan täynnä halveksivia ja rumia sanoja, kuten "kultti", "itsevanhurskas", "kapeamielinen" ja "Mo", Egan kirjoitti. ”Joskus tuo ilkeys on yksinkertaisesti hillitöntä uskonnollista kiihkoilua. Joskus se tulee ihmisistä, jotka ovat raatuneet lähetyssaarnaajien ja hyvää tarkoittavien mormoninaapureiden sitkeistä yrityksistä myydä heille muuta kuin omaa uskontoaan.”

Toisinaan Egan huomautti, että "se liittyy turhautumiseen uskonnolliseen instituutioon, joka sattuu olemaan myös kulttuurinen ja poliittinen voimatekijä."

Vaikka se oli 20 vuotta sitten, MAP-kirkolla on edelleen hallitseva jalanjälki osavaltiossa – ja se ei todennäköisesti muutu.

Tulevaisuus kaikille uskonnoille

(Leah Hogsten | The Salt Lake Tribune) Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko Presidentti Russell M. Nelson puhuu seurakunnalle hänen 95. syntymäpäiväänsä vuonna 2019 juhlivan gaalan päätteeksi.

MAP-kirkolla on ollut "Mormonien hetki”, Mitt Romneyn kanssakuin tähti. ”Mormonin kirja” -musikaali sai hurrauksia, nauruja ja paljon Tonyja. Ja uskon "I'm a Mormon" -kampanja auttoi normalisoimaan jäseniä massoihin.

Nyt kuitenkin ohje ylhäältä on lopettaa "mormonin" käyttö kokonaan. Kirkon presidentti Russell M. Nelson haluaa käyttää uskon koko nimeä ja toisessa viittauksessa "Jeesuksen Kristuksen kirkko".

Hänelle se ontheJeesuksen Kristuksen tosi kirkon ja yleisen käytön pitäisi vahvistaa se.

Samaan aikaan Salt Lake Cityssä ja kreivikunnassa – uskon päämajan asuinalueella – MAP-määrät vähenevät koko ajan.

Kolmantena peräkkäisenä vuonna myöhempien aikojen pyhien raakamäärä läänissä "laski merkittävästi – 5 734 jäsenellä".Utahin vallitsevan uskon toimittamat tiedot vuodelta 2020 The Tribunelle. "Se laski 17 174:llä viimeisen kolmen vuoden aikana. Tämä lasku tuli, kun Utahin väkirikkain piirikunta jatkoi kasvuaan ja lisäsi noin 36 600 asukasta saman kolmen vuoden aikana."

Ja näyttää siltä, ​​että yhä enemmän myöhempien aikojen pyhiä, erityisesti milleniaalien joukossa, puhuu julkisesti tarpeesta laajentaa uskoa – aiheista, jotka vaihtelevat LGBTQ-oikeuksista sukupuolten tasa-arvoon.

Silti sisäpiiriläiset ja ulkopuoliset huomaavat nopeasti, että Utahin valtarakenne on juurtunut edelleen MAP-kirkkoon. Myöhempien aikojen pyhät pitävät kiinniyhdeksän jokaisesta kymmenestä eduskunnan paikastaja kaikki kongressin virat ja osavaltionlaajuiset vaaleilla valitut virat.

Joillakin tavoilla 2000-luvun huolenaiheet heijastavat 1800-luvun huolenaiheita, jotka johtivat The Tribunen syntymään. Nuo uudistajat halusivat monipuolisempia ja riippumattomia mielipiteitä, enemmän avoimuutta taloudellisissa asioissa, enemmän edustusta poliittisissa instituutioissa ja suurempaa avoimuutta erilaisille henkisille kokemuksille. Ja niin näyttää tekevän myös tämän päivän ja huomisen utahit.

Moderni Tribune - joka haluaa tehostaa keskusteluja ja helpottaa vastakkainasettelua, ylittää rajoja ja voittaa tribalismin - pyrkii antamaan heille kaikille äänen.

(Al Hartmann | The Salt Lake Tribune) Ohjaaja Deborah Bonner johtaa LDS Genesis Group -kuoroa.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated: 12/07/2023

Views: 6071

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.