Vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä (2024)

minän aikaa, jota edelleen leimaa epävarmuus jatuhoa, kirjat voivat tarjota lohtua ja kenties vastauksia suuriin kysymyksiin, joita kriisien läpi eläessä herää. Vuoden tähän mennessä parhaat kirjat poimivat erilleen, mitä tarkoittaa sureminen, kuinka rakastaa menetyksen jälkeen ja mitä kestää selviytyä käsittämättömästä. Hänen tunnetussa uudessa runokokoelmassaanOcean Kingpoimii palaset elämästään äitinsä kuoleman jälkeen. Jessamine Chan tutkii hätkähdyttävässä debyyttiromaanissaan, kuinka paljon vanhemmat tekevät lapsensa eteen. Ja Margo Jefferson tutkii taiteen ja ihmiskunnan suhdetta loistavassa toisessa muistelmakirjassaan. Heidän tarinansa ja useat muut tarjoavat lohduttavan muistutuksen siitä, että me kaikki kamppailemme vaikeuksien kanssa – ja että valoa on, jopa synkimmässä tilanteessa. Tässä vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä.

Alastomat eivät pelkää vettä, Matthieu Aikins

Vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä (1)

Vuonna 2016 kanadalainen toimittaja Matthieu Aikins meni piiloon, luopuen passistaan ​​ja henkilöllisyydestään liittyäkseen afganistanilaisen ystävänsä Omarin joukkoon, joka pakeni sodan runtelemasta maastaan ​​ja jätti taakseen rakastamansa naisen. Heidän tuskallinen kokemuksensa on Aikinsin kirjan perustaAlastomat eivät pelkää vettä, joka kertoo pariskunnan vaarallisesta ja tunteellisesta matkasta pakolaispolulla Afganistanista Eurooppaan. Heidän kohtaaessaan sodan monia todellisuutta, Aikins ei säästä yksityiskohtia kiireellisessä ja empaattisessa kertomuksessaan.

Osta nyt:Alastomat eivät pelkää vettäpäälläKirjakauppa|Amazon

Rakastunut, Amy Bloom

Vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä (2)

Amy Bloomin muistelmien ensimmäiset sivut asettavat kirjan tuhoisan lopun: on tammikuu 2020 ja Bloom ja hänen miehensä matkustavat Sveitsiin, mutta vain Bloom palaa kotiin. Hänen miehensä aikoo lopettaa elämänsä Zürichissä sijaitsevan ohjelman kautta. Hänellä on Alzheimerin tauti ja hän haluaa kuolla ehdoillaan. Bloom esittelee nämä tosiasiat nopeasti ja antaa sitten tunteellisen lyönnin: Seuraavan kerran kun hän on lentokoneessa, hän lentää yksin. Sieltä Bloom kertoo miehensä murheellisesta päätöksestä ja kaikesta, mikä johti heidän ulkomaanmatkaansa. VaikkaRakastunuton juurtunut mahdottoman surulliseen tilanteeseen, Bloomin kertomus on enemmän kuin vain asiantuntevasti muotoiltu kertomus kuolemasta ja surusta. Se on kaunis rakkauskirje vaimolta miehelleen, herkimmällä sanamuodolla, heidän yhteisestä elämästään.

Osta nyt:RakastunutpäälläKirjakauppa|Amazon

Hyvien äitien koulu, Jessamine Chan

Vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä (3)

Frida Liu on 30-vuotias yksinhuoltajaäiti, joka kamppailee pysyäkseen toimistotyönsä vaatimuksissa ja kasvattaa 18 kuukauden ikäistä tytärtään sen jälkeen, kun hänen miehensä jätti hänet nuoremman naisen takia. Jessamine Chanin huolestuttavassa debyyttiromaanissa aloitamme Fridan pahimmasta päivästä, jolloin hänen unettomuutensa on aiheuttanut harkintakyvyn ja hän jättää vauvansa yksin kotiin kahdeksi tunniksi. Pian Frida lähetetään valtion ylläpitämään laitokseen muiden äitien kanssa, joita valtio pitää "epäonnistuneina". MuistuttaaNeitsyttaren tarina, tämä aavemainen sivunkääntäjä on valloittava kuvaus dystopisesta maailmasta, joka tuntuu täysin mahdolliselta. Se ei ole vain mukaansatempaava tarina Fridan henkilökohtaisesta kamppailusta, vaan myös ajatuksia herättävä kommenttiteos amerikkalaisesta äitiydestä.

Osta nyt:Hyvien äitien koulupäälläKirjakauppa|Amazon

Karkkitalo, Jennifer Egan

Vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä (4)

Yksi vuoden odotetuimmista kirjoista,Karkkitaloon Jennifer Eganin jatkoa vuoden 2010 Pulitzer-palkinnon saaneelle romaanilleenGoon Squadin vierailu. Kirjaa ylistettiin sen innovatiivisesta rakenteesta – yksi luku oli kirjoitettu Powerpoint-esitykseksi – ja uusi kertomus seuraa perässä vaikuttavassaan rakenteessa. Tällä kertaa Egan pyörittää tuoreita kommentteja teknologiasta, muistista ja yksityisyydestä 14 toisiinsa liittyvän tarinan kautta. Niissä Own your Unconscious -nimisen koneen avulla ihmiset voivat palata muistoihinsa menneisyydestään milloin tahansa - jos vain he tekevät nuo muistot kaikkien muiden saatavilla. Se on jännittävä konsepti, jonka Eganin taitava käsi on koonnut yhteen, ja se tarjoaa tehokkaan näkemyksen siitä, kuinka elämme yhä enemmän toisiinsa kytkeytyvässä maailmassa.

Osta nyt:KarkkitalopäälläKirjakauppa|Amazon

Olga kuolee unessa, Xochitl Gonzalez

Vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä (5)

On kesä 2017, ja Olga Acevedo näyttää kukoistavan: hän on Manhattanin eliitin hääsuunnittelija ja asuu tyylikkäässä (ja nopeasti muuttuvassa) Brooklynin kaupunginosassa. Xochitl Gonzalezin mukaansatempaavan debyyttiromaanin päähenkilöllä oli nöyrä alkuperä Puerto Rican aktivistien tyttärenä, jonka isoäiti kasvatti toisessa kaupunginosassa, jossa hän opetti itselleen kaiken, mitä hänen täytyi tietää ollakseen nykyisessä paikassaan. Mutta sisäänOlga kuolee unessa, Olgan itse tehdyn menestyksen todellisuus on monimutkaisempi. Hän kamppailee yksinäisyyden kanssa, joka on seurannut hänen ylevien tavoitteidensa saavuttamista, ja häntä ahdistaa sen äidin poissaolo, joka hylkäsi perheensä Olgan ollessa vain 12-vuotias. Kun hurrikaanikausi Puerto Ricossa kiihtyy, Olga alkaa painiskella perheen salaisuuksien kanssa, kun hän rakastuu ensimmäistä kertaa. Seurauksena on harkiten kuvattu romanttinen komedia, joka on täynnä kotiriitoja ja joka toteutetaan Gonzalezin eloisassa proosassa.

Osta nyt:Olga kuolee unessapäälläKirjakauppa|Amazon

Lue lisää:Vuoden 2022 parhaat podcastit tähän mennessä

Fiona ja Jane,Jean Chen Ho

Vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä (6)

Jean Chen Ho seuraa debyyttinovellikokoelmassaan kahden taiwanilaisen amerikkalaisen naisen ystävyyden kehitystä kahden vuosikymmenen ajan. Vuorottelevilla äänillä kerrotuissa toisiinsa liittyvissä tarinoissa Ho vangitsee, mikä tekee naisten ystävyydestä niin erityisen, seuraamalla näitä hahmoja heidän nuoruudestaan ​​​​ja sen jälkeen. Fionan ja Janen suhdetta testataan jatkuvasti, varsinkin kun he navigoivat menetyksiin, eroihin ja petokseen, mutta he löytävät aina tiensä takaisin toistensa luo. Intiimeillä ja kerroksellisilla termeillä Ho kuvaa rakkautta, joka pitää heidän ystävyytensä yhdessä, vaikka elämä yrittää erottaa heidät toisistaan.

Osta nyt:Fiona ja JanepäälläKirjakauppa|Amazon

Hermoston rakentaminen, Margo Jefferson

Vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä (7)

Vuonna 2015 Pulitzer-palkittu kulttuurikriitikko Margo Jefferson julkaisi debyyttimuistionsa.Negroland. Palkitussa kirjassa Jefferson pohdiskeli elämäänsä, kun hän arvioi, mitä merkitsi kasvaa etuoikeutettuna mustana ihmisenä vauraalla Chicagon alueella, ja hän laati polttotutkimuksen rodusta ja luokasta Amerikassa. Kirjoittaja palaa nyt mustelmillaan toisella muistelmakirjallaan, joka ylittää hänen henkilökohtaisen tarinansa ja yhdistää kritiikkiä ja omaelämäkertaa.Hermoston rakentaminenon jännittävä kokoelma Jeffersonin ajatuksia ja pohdiskeluja maailmasta hänen rakkaudestaan ​​Ella Fitzgeraldia ja Bud Powellia kohtaan hänen omaan kirjoitusprosessiinsa.

Osta nyt:Hermoston rakentaminenpäälläKirjakauppa|Amazon

Vladimir, Julia May Jonas

Vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä (8)

Julia May Jonasin törkeän hauska ja kiusallinen debyyttiVladimirlaittaa anodottamaton käänne perinteisessä kampusromaanissa. Hänen kertojansa on piikikäs englantilainen professori pienessä taiteiden korkeakoulussa, joka on ihastunut laitoksensa uusimpaan rekrytointiin. Samaan aikaan hänen miehensä, saman osaston johtajan, tutkiminen hämärtyy. Häntä on syytetty sopimattomista suhteista entisten opiskelijoiden kanssa, mutta päähenkilömme voisi välittää vähemmän. Kun hänen tunteensa uutta työntekijää kohtaan muuttuvat yhä pimeämmälle alueelle, Jonas paljastaa tiukan ja rohkean tarinan vallasta, kunnianhimosta ja naisten halusta.

Osta nyt:VladimirpäälläKirjakauppa|Amazon

Lue lisää:Vuoden 2022 parhaat elokuvat tähän mennessä

Elämä vuorovesien välissä, Adam Nicolson

Vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä (9)

Historioitsija Adam Nicolson käsittelee kaikkia meren elämän osa-alueita tehdäkseen hämmentäviä havaintoja äyriäisistä, ihmisistä ja maailmasta, jossa me kaikki elämme tässä taitavasti raportoidussa kirjassa. SisäänElämä vuorovesien välissä, Nicolson nollautuu Skotlannin lahdella luomiinsa vuorovesialtaisiin, joita hän kuvailee lyyrisellä ja mukaansatempaavalla proosalla. Nicolsonin kirja, jossa yhdistyvät tieteellinen tutkimus, filosofia ja liikuttava selostus siitä, mitä tarkoittaa elää, uhmaa genren luokittelua, sillä kirjailija pyrkii upeiden kuvien avulla ratkaisemaan ihmiskunnan suurimpia kysymyksiä tutkimalla siivua meren asukkaista.

Osta nyt:Elämä vuorovesien välissäpäälläKirjakauppa|Amazon

Nuori Mungo, Douglas Stuart

Vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä (10)

Douglas Stuartin uusimmalla romaanilla on paljon yhteistä hänen ensimmäisen romaaninsa kanssaBooker-palkittu Shuggie Bain. Molemmissa nuoret miehet asuvat työväenluokan Glasglow'ssa 1900-luvun lopulla alkoholisti äitiensä kanssa. Tällä kertaa kertomus keskittyy kahden pojan, Mungon ja Jamesin, väliseen rakkaustarinaan ja heidän romanssiaan ympäröiviin vaaroihin. Se on läpitunkeva tutkimus omituisiin ihmisiin kohdistetusta väkivallasta ja mukaansatempaava kuvaus siitä, kuinka pitkälle rakkauden puolesta taistelee.

Osta nyt:Nuori MungopäälläKirjakauppa|Amazon

Jaakobin kirjat,Olga Tokarczuk

Vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä (11)

Se on ollut ihanaa luettavaaNobel-palkinnon voittaja Olga Tokarczukkatalogi ashänen kirjojaan käännetäänpuolasta ja julkaistu englanniksi. Viimeisin, Jennifer Croftin kääntämä, on kenties kirjailijan kunnianhimoisin.Jaakobin kirjaton 1700-luvun puoliväliin sijoittuva laaja kertomus itse julistautuneesta Messiaasta, joka matkustaa Habsburgien ja Ottomaanien valtakunnissa. Yli 900-sivuinen romaani on jättimäinen hanke, mutta Tokarczuk täyttää luvut ihastuttavalla proosalla maalatakseen muotokuvan tästä monimutkaisesta miehestä – joka perustuu tosielämän hahmoon – hänen elämänsä ihmisten näkökulmista. Näin Tokarczuk luo vaikuttavan psykologisen profiilin salaperäisestä johtajasta, joka värähtelee mestarillisesti huumorin ja tragedian välillä.

Osta nyt:Jaakobin kirjatpäälläKirjakauppa|Amazon

Aika on äiti, Ocean Vuong

Vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä (12)

Ocean Vuongin toisessa runokokoelmassa arvostettu kirjailija painii surun kanssa sen jälkeen, kun hän menetti äitinsä rintasyöpään vuonna 2019. Kuten hänenromaani Maan päällä olemme lyhyesti upeita, tämä kokoelma on lempeä tutkimus muistista, menetyksestä ja rakkaudesta. 28 runon kautta Vuong esittelee alkuperäistä ääntään, kun hän esittää painavia kysymyksiä kielen rajoista ja runouden voimasta kriisiaikoina.

Osta nyt:Aika on äitipäälläKirjakauppa|Amazon

Lue lisää:Vuoden 2022 parhaat TV-ohjelmat tähän mennessä

Lisää pakollisia luentoja alkaen TIME

  • AI ihmisten toimesta, Ihmisille
  • The100 parasta elokuvaa viimeisen 10 vuosikymmenen ajalta
  • MitäSinéad O'Connorin rohkeusTarkoitettu
  • Kuinka John Fetterman tuli ulos pimeydestä
  • Älä unohda ilmaston aiheuttamaa ahdistustasi: Essee
  • MiksiHunter Biden ei voi kääntää sivua
  • Podcast:Maxwell Frostartikkelista Miksi Bernie Sanders on Z-sukupolven Barack Obama
  • IlmottautuaJatkoaika, oppaasi naisten MM-kisoihin

KirjoittaaAnnabel Gutterman kloannabel.gutterman@time.com.

Vuoden 2022 parhaat kirjat tähän mennessä (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 5956

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.